L’Any Nou Xinès, o Festa de la Primavera, és la celebració més important del calendari lunar xinès, el divendres 12 de febrer de 2021 (11 de febrer a les 17h00 a Barcelona) es dona el tret de sortida a l’Any del Bou.
Enguany, a causa de la pandèmia, l’organització de l’Any Nou Xinès a Barcelona ha “reinventat” aquesta celebració. A diferència de les edicions anteriors, la programació es desenvolupa durant dues setmanes, des de l’11 al 26 de febrer amb diferents activitats en línia, incloent-hi tallers i webinars, entre d’altres, com a alternativa a les actuacions i a la tradicional desfilada.
Des de la Comissió de Cultura de l’AMPA us fem arribar tot els actes organitzats per aquest cap de setmana que trobareu clicant sobre el següent enllaç:
https://www.anynouxines.barcelona
La celebració de l’Any Nou Xinès constitueix un dels costums més antics de la cultura xinesa. Durant uns dies milions de persones es reuneixen a les seves ciutats d’origen al costat de les seves famílies per compartir tots junts aquests moments tan especials.
Per tal d’entendre les tradicions de l’Any Nou Xinès, hem de conèixer la llegenda popular del monstre Nian: un ésser malèvol que sortia del seu amagatall a principis de la primavera per atemorir a tots els ciutadans del país oriental.
L’única manera de foragitar el monstre Nian era fent sorolls forts i amb l’ajut del color vermell. Així doncs, no és estrany veure que les residències de la ciutadania xinesa en aquestes dates s’omplen de decoracions de color vermell com a símbol de protecció contra el monstre Nian. Des de peixeres plenes de carpes vermelles fins a fanalets i diferents lletres o poemes, per descomptat totes de color carmesí, com explica la llegenda.
Potser un dels símbols més característics de l’Any Nou Lunar són els impressionants jocs de pirotècnia que es poden veure a tot el país. Originalment, a les viles s’hi llançaven focs artificials i petards perquè es creia que el fort soroll que causaven podia espantar criatures com el Nian, meitat lleó i meitat drac. Avui dia, no obstant, es llancen com una mostra més de joia i celebració.

També és molt comú omplir les portes de les cases amb refranys de la primavera, o com ells els anomenen, Chun Lian.
Durant els sopars de Cap d’Any no falten els plats tradicionals, com els dumplings o les crestes xineses que s’han convertit en símbols de l’abundància i la bona sort que es demanen al Nou Any.
Les celebracions també venen marcades per les acolorides desfilades multitudinàries, conegudes com el Ball del drac: una espectacular exhibició de dracs fets de paper, seda i bambú que inunden els carrers i simbolitzen una manera d’espantar els mals esperits.
Aquesta celebració, que es duu a terme a la segona lluna nova després del solstici d’hivern, finalitza amb el Festival de llanternes, una exhibició de fanalets de colors cridaners il·luminats que posen punt i final a aquests 15 dies de celebracions.
Des de la Comissió de cultura de l’AMPA Els Llorers fem una crida a tot l’alumnat i famílies que celebren l’Any Nou Xinés perquè que comparteixin les seves vivències (fotos, anècdotes, experiències, receptes… el que vulguin! ) amb tots nosaltres tot fent arribar un correu electrònic al mail: cultura@ampallorers.com
Els nostres millors desitjos per l’Any del Bou i Xin Nian Kuai Le per a tothom!
全牛送福、牛年大吉