Ho confirma una enquesta impulsada per Adolescència Lliure de Mòbils (ALM) amb la participació de gairebé 23.000 famílies catalanes, sobre l’ús que fan dels telèfons intel·ligents els infants i joves. Entre les quals, 133 famílies de l’Escola Els Llorers han donat la seva resposta. 

La iniciativa Adolescència Lliure de Mòbil ha presentat els resultats d’una enquesta realitzada a les famílies catalanes a través de les AFES de les escoles de tot Catalunya. Les dades permeten copsar la realitat de les famílies davant el fenomen de l’arribada del mòbil a la vida dels preadolescents.

22.919 famílies han respost l’enquesta, 15.124 famílies amb fills a primària, 7.225 a secundària i 570 amb fills només a infantil, de 1.312 centres educatius repartits en 356 municipis catalans.

  • A quina edat comprar un telèfon intel·ligent als infants?

➔ El 61,7% (9.537) de les famílies de primaria consideren que l’edat d’entrada del telèfon intel·ligent hauria de ser a partir dels 16 anys. Aquest indicador contrasta amb l’edat a les que les famílies de secundària han donat mòbil als seus fills, un 82,1% (4.936) li han donat als 12 anys o abans. Es pot veure que hi ha una contradicció entre el desig de les famílies i la realitat, el què podria respondre, entre d’altres, a la pressió social a la qual es veuen sotmeses les famílies.

➔ El mateix contrast passa en el moment de tenir accés a xarxes socials (inclou Whatsapp, Instagram, TikTok …). Per a les famílies de primària, el 72,1% (11.079) voldria que fos a partir dels 16, però la realitat és que als 12 anys o abans el 55% (3.011) ja en té accés, segons les famílies de secundària.

➔ Si ens fixem en aquelles famílies de primària que sí que donarien el mòbil abans dels 16 podem observar que només un 28,7% considera que els hi donaria entre els 13 i 15 anys, i als 12 anys o abans tan sols ho faria un 9,6% de les famílies.

  • Què ens empeny a comprar un smartphone?

➔ Un 56,4% de les famílies han manifestat que la raó per la qual han entregat o entregaran un mòbil al seu fill/a és “perquè anirà sol pel carrer i vol que estigui localitzable”. El segon motiu de pes, amb un 32,7% de les respostes, és per pressió social perquè no volen que el seu fill sigui l’únic que no en tingui.

Però el 41,4% (9.478) de les famílies desconeixen alternatives als telèfons mòbils intel·ligents (rellotges que permeten fer només trucades, telèfons sense accés a internet …), uns aparells que permetrien tenir localitzats als infants sense els perills de l’accés a internet i les xarxes socials.

  • Estaríeu disposats a formar part d’un pacte social? 

➔ El 85,8% (13.378) de les famílies responen que voldríen formar part d’un pacte social que implicaria que als nens i nenes no se’ls donés un telèfon mòbil intel·ligent en el pas de primària a secundària per reduir la pressió social.

El resultat de l’enquesta confirma la necessitat que les famílies treballin en l’establiment d’un gran pacte social que ajorni l’arribada dels mòbils intel·ligents a la vida dels preadolescents, buscant alternatives per als problemes de localització dels infants.

La proposta d’ajornament de l’arribada del mòbil intel·ligent a la vida dels nostres fills ha estat la proposta principal del moviment Adolescència Lliure de Mòbil, nascut al barri del Poblenou de Barcelona el novembre de 2023 i que ràpidament es va implantar amb més de 50 delegacions a tot Catalunya.

Com s’ha fet l’enquesta?

L’enquesta s’ha dut a terme a través d’un formulari en línia que s’ha fet arribar a les famílies catalanes des de les AFES i les direccions de les escoles, des de novembre de 2023 fins al febrer de 2024. S’han pogut recollir un total de 22.919 respostes en 1.312 centres educatius repartits en 356 municipis catalans sobre la relació dels seus infants amb els mòbils i les xarxes socials.

Uns 17.656 enquestats són de la província de Barcelona, entre aquests un 36% de les respostes són de la capital. S’han recollit respostes de 895 col·legis diferents d’aquesta província. Pel que fa a Girona, s’han recollit 2.646 respostes (173 escoles), seguit de Tarragona amb 1.546 respostes (de 132 escoles), i Lleida amb 1.071 respostes (de 117 escoles).

Cal tenir en compte que el 90% (20.631) de les respostes demanaven la regulació la prohibició de l’ús dels telèfons intel·ligents als centres educatius, tant a primària com a secundària. En aquest enllaç podreu consultar les dades de l’enquesta en gràfics interactius

Un 62% de les famílies de primària d’arreu de Catalunya no volen que el seu fill tingui un mòbil intel·ligent mínim fins als 16 anys
Translate »